E-books binnenkort te ontlenen in bibliotheek

Elektronische boeken zullen binnenkort ook digitaal te ontlenen zijn in heel wat bibliotheken. Het gaat om een proefproject van Bibnet en verschillende Vlaamse uitgevers. Zo'n 400 titels zullen beschikbaar zijn.

De e-books zullen vanaf 6 mei gratis te lezen zijn op een tablet of een computer binnen de muren van zo'n 178 bibliotheken. De boeken zullen ook digitaal ontleend kunnen worden via een specifieke applicatie, die voorlopig enkel op Android beschikbaar is. Daarvoor zullen gebruikers minimum 5 euro moeten betalen voor de uitlening van drie boeken. Na vier weken verdwijnt het boek automatisch van de applicatie.

"Het gaat momenteel om een testproject", zegt de voorzitter van de Vlaamse Uitgevers Vereniging Rudy Vanschoonbeek aan onze redactie. "Niet alle uitgevers doen mee. Na een jaar zal het project geëvalueerd worden en kunnen zowel het aantal uitgevers als het aantal titels uitgebreid worden."

Het project bestaat uit een samenwerking tussen Bibnet, een projectorganisatie van de Vlaamse overheid, en meerdere Vlaamse uitgevers.