Eerste teddybeer in 3D geprint

De allereerste 3D-printer die zachte teddyberen printen kan, dat is wat professor Scott Hudson heeft ontwikkeld. De 3D-printer kan nu dus naast materialen zoals harde plastic, ook zachtere zoals wol printen. Het is het ultieme bewijs dat de 3D-printer in de toekomst met vrijwel alle materialen aan de slag zal kunnen. Het onderzoek werd gesteund door Disney Research, schrijft Tech Times.

Er werden wel al teddybeerfiguurtjes geprint, maar nog niet met zachtere materialen zoals wol. Hudson, die actief is aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh (VS), besloot daarop een vilt-techniek uit te proberen. Wol wordt daarbij samengeperst tot vilt, waardoor de printer verschillende lagen vilt gaat opstapelen. Een naald in de printkop doorboort vervolgens de verschillende stukjes vilt. Het resultaat is dan een zacht knuffeldier, dat erg goed lijkt op zijn hand gebreide variant. Het enige minpunt is dat het printen van wol wel wat meer tijd vraagt dan andere 3D-printprocessen.

De ontdekking van Hudson is een belangrijke stap in de ontwikkeling van 3D-printers. Het toont aan dat de printers uiteindelijk met allerlei materialen aan de slag zullen kunnen. Hudson voorspelt bovendien dat eenzelfde 3D-printer in de toekomst zowel wol als harde plastic kan printen. De grote uitdaging wordt dan om twee verschillende stoffen te combineren in één enkel printproces.