Europees wagenpark steeds milieuvriendelijker

De auto's die in 2013 verkocht werden zijn 4 procent energie-efficiënter dan de in 2012 verkochte auto's. Dat heeft het Europees Milieuagentschap (EEA) bekendgemaakt. De uitstoot zit zo al op het vooropgestelde niveau van 2015. Milieuverenigingen hebben evenwel hun bedenkingen bij de goede cijfers.

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde uitstoot van nieuwe auto's 127 gram CO2 per kilometer. Dat is minder dan het gemiddelde van 130 gram, dat was vooropgezet voor 2015. Over 7 jaar moeten we op 95 gram per kilometer zitten.

"De gemiddelde wagen die in 2013 werd verkocht is bijna tien procent efficiënter dan de gemiddelde wagen die in 2010 werd verkocht, toen we met het meten begonnen", zegt professor Hans Bruyninckx, de Belg aan het hoofd van het EEA en voormalig voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu.

De cijfers komen van het Europese Milieuagentschap. Milieuverenigingen hebben bedenkingen bij die cijfers. Ze wijzen erop dat de tests om de uitstoot van CO2 vast te stellen, verouderd zijn. De goede testresultaten kunnen bovendien niet in de realiteit waargemaakt worden, zeggen de verenigingen. De Europese Commissie wil in 2017 een nieuwe test invoeren.