Historische hoeve uitgebrand in openluchtmuseum Bokrijk

Op het provinciaal domein Bokrijk in Genk is vanochtend een historische hoeve uitgebrand. Rond half zeven werd het vuur opgemerkt door een domeinwachter. De brandweerkorpsen van Genk en Hasselt kwamen ter plaatse, maar tegen dan stond het gebouw al in lichterlaaie. Bokrijk is een van zijn belangrijkste monumenten verloren. Het domein opent vandaag toch gewoon zijn deuren.

Van de historische hoeve blijft er nog amper iets over. Het gebouw brandde volledig uit en stortte in. Enkel het oude bakkershuisje dat bij de hoeve hoorde, kon nog gered worden. Het gaat om de hoeve "Kwalaak", die ooit in de gemeente Houthalen-Helchteren stond en al in 1958 naar Bokrijk verhuisde. Het gebouw was vooral bekend om zijn grote open haard, waar het voeder voor de dieren in het domein werd klaargemaakt.

Door de brand gaat een van de belangrijke monumenten van het provinciaal domein verloren. Bokrijk telt in totaal 114 monumenten.

Het openluchtmuseum is vandaag wel gewoon open voor het publiek. Volgens Igor Philtjens (Open VLD), de gedeputeerde voor Toerisme en Erfgoed, is er geen enkel gevaar voor de bezoekers. "Een bakhuis in de buurt kon gelukkig gevrijwaard worden. De getroffen hoeve was een vakhuis in houtskeletbouw. Boven een open haard bevond zich een grote ketel, waar de boer het voeder voor zijn dieren kon klaarmaken", zegt Philtjens.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk, maar kwaad opzet wordt volgens Philtjens uitgesloten. "Het gebouw was verzekerd tegen heropbouw, maar het historisch erfgoed, zoals de eigen authentieke spullen van de laatste bewoner, Martinus Reckers, zijn definitief verloren gegaan. We gaan overleggen wat er verder gaat gebeuren."