Hoe ziet de grootste online-irritatie er in het echt uit?

Lag. Dat drieletterwoord is voor veel surfers en gamers een bron van ergernis. Ze worden plots geconfronteerd met haperend en schokkerig internet, wat de kwaliteit van het spel niet ten goede komt. Een Zweedse internetprovider laat in een amusant filmpje zien hoe een lag van drie seconden eruitziet...in het echte leven.

Ume.net en elektriciteitsbedrijf Umeå Energi vonden vier mensen bereid om deel te nemen aan het experiment. Zij kregen elk een headset op het hoofd met aan boord onder meer een webcam en een noise-cancelling hoofdtelefoon. Al die technologische elementen samen, brengen de proefpersonen in een virtuele wereld, waarin ze - afhankelijk van de grootte van de lag - achter de feiten aan hollen.

De ergernis bij de drie seconden vertraging online, verbleken bij eenzelfde vertraging in het echte leven. De moeilijkheidsgraad van melk inschenken ligt bijzonder hoog, om nog maar te zwijgen van een partijtje tafeltennis of het volgen van danslessen.

"Een van de grootste ergernissen op internet is lag", zegt de internetprovider in een verklaring. "Helaas aanvaarden veel mensen dat zomaar, vooral omdat ze niet weten dat er wel degelijk alternatieven bestaan", klinkt het. De gezamenlijke campagne van twee Zweedse bedrijven is alvast een schot in de roos. Na enkele dagen werden onderstaande filmpjes al 2,5 miljoen keer bekeken.

Iemand die last heeft van lag, ziet er zo uit

Zelf last hebben van lag, dat ziet er zo uit

lees ook