IMF geeft lening van 17 miljard aan Oekraïne

Het Internationaal Monetair Fonds geeft een lening van 17 miljard dollar, omgerekend 12,2 miljard euro, aan Oekraïne. Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde is de lening nodig om een verdere instorting van het land te voorkomen. De slabakkende Oekraïense economie heeft zwaar te lijden onder het politieke conflict met Rusland. De lening loopt over een periode van twee jaar en zal in schijven worden uitbetaald. De eerste schijf van 2,3 miljard euro wordt onmiddellijk vrijgemaakt.

Daarnaast zal het IMF ook kredieten van andere geldschieters ten bedrage van 10,8 miljard euro deblokkeren. Met het geleend geld kan Oekraïne onder meer een openstaande factuur van enkele miljarden dollar aan Rusland betalen. Beide landen ruziën onder meer over de prijs van toekomstige gasexporten. Rusland zegt dat het nog 1,6 miljard euro tegoed heeft van Oekraïne voor eerdere aankopen van gas.

IMF-topvrouw Lagarde (foto) geeft toe dat de lening aan Oekraïne risico's inhoudt, onder meer omdat niet zeker is of de Oekraïense regering in staat zal zijn om onpopulaire maatregelen door te duwen om 's lands financiën op orde te krijgen.

"Ook de verdere escalatie van de spanning met Rusland en de onrust in het oosten van het land vormen een aanzienlijk risico voor de economische vooruitzichten. Oekraïne beleeft momenteel de zwaarste burger- en politieke crisis sinds het in 1991 onafhankelijk werd van de voormalige Sovjet-Unie.

Russische attaché land uitgezet

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen intussen nog verder op. De Russische militaire attaché in Kiev is opgepakt op verdenking van spionage en heeft het bevel gekregen om het land te verlaten. De attaché werd gisteren opgepakt terwijl hij "spionage-activiteiten" aan het uitoefenen was.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei gisteren vanuit Peru dat Rusland voorstander is van een dialoog in Oekraïne onder de leiding van de OVSE om een uitweg te vinden uit de crisis. "We hopen dat onze westerse collega's en partners zullen toelaten dat de Oekraïners die dialoog zonder al te veel problemen kunnen opstarten", aldus nog Lavrov.