Irak houdt verkiezingen te midden van geweld

In Irak zijn vandaag de eerste parlementsverkiezingen gehouden sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen uit het land. De Irakezen konden een keuze te maken uit meer dan 9.000 kandidaten voor 328 parlementszetels.
Een vrouw in boerka brengt haar stem uit in Bagdad.

De verkiezingen vinden plaats terwijl het geweld in Irak opnieuw enorm is toegenomen. Sinds januari zijn elke dag gemiddeld 25 mensen bij geweld om het leven gekomen, het hoogste aantal doden sinds het land tussen 2006 en 2008 in de greep was van een bloedige strijd tussen sjiitische en soennitische milities.

De voorbije 24 uur alleen vielen er bijna negentig doden, en tijdens de verkiezingscampagne waren zowel stembureaus als verkiezingsmeetings het doelwit van aanslagen. Er wordt dan ook gevreesd dat er ook vandaag aanslagen gepleegd zullen worden.

In de hoofdstad Bagdad en in enkele provincies gold woensdag een rijverbod, als maatregel tegen terroristische aanslagen.

Verwacht wordt dat geen enkele partij een meerderheid zal halen in het versnipperde parlement. De sjiitische premier Noeri Al-Maliki hoopt wel op een derde termijn, maar mogelijk zullen daar opnieuw lange onderhandelingen voor nodig zijn. De onvrede over Al-Maliki is toegenomen door het toenemende geweld, het gebrek aan vooruitgang bij de wederopbouw en de groeiende corruptie.

Meer dan 20 miljoen Irakezen hebben zich als kiezer geregistreerd, maar de opkomst zal vermoedelijk veel lager liggen.