Jongeren met een diploma blijven langer aan het werk

Jongeren die een diploma hebben, vinden sneller werk en blijven bovendien langer aan de slag. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de VDAB.

VDAB onderzocht of jongeren in crisistijd voor een langere tijd aan het werk blijven, of snel weer in de werkloosheid belanden. Voor een groep van 120.000 jongeren die in 2012 uit de werkloosheid zijn geraakt, vonden 7 van de 10 jongeren werk. Bijna de helft bleef minstens een jaar lang aan de slag. Vooral de gediplomeerden vonden duurzaam werk, aldus Debbie Sanders van VDAB.

"62 procent van de hooggeschoolden die aan de slag gaat, blijft ook aan de slag. Bij laaggeschoolden is dat heel wat minder. Daar is maar 34 procent in staat om 12 maanden aan het werk te blijven."

Wie lange tijd in de werkloosheid verzeild geraakt, heeft minder kans op duurzaam werk. Voor de 50-plussers is er dan weer goed nieuws. Als ze eenmaal opnieuw werk hebben gevonden, hebben ze evenveel kans op duurzaam werk als de jongeren.

"De kans op duurzaam werk ligt eigenlijk voor alle leeftijdsgroepen rond 47 procent. Het is niet zo dat 50-plussers het moeilijker hebben om aan de slag te blijven dan jongere leeftijdsgroepen", zegt Sanders.

Meest gelezen