Marianne Thyssen wil Berlusconi weg uit de EVP

Marianne Thyssen, de Europese lijsttrekker van CD&V, vindt dat Silvio Berlusconi niet langer thuishoort in de Europese Volkspartij (EVP). Dat zegt ze in De Morgen en heeft ze bevestigd aan onze redactie. De omstreden oud-premier van Italië ligt onder vuur na beledigende uitspraken over het Duitse naziverleden.

Thyssen voegt zich met deze uitspraak bij de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker, de EVP-kandidaat voor het Commissievoorzitterschap, die de verwijzingen van de Italiaanse ex-premier naar Duitse concentratiekampen van vorige zaterdag ook al "ziekmakend" noemde.

"Ik voel me nul procent verwant met hem", zei Thyssen gisteren op een verkiezingsdebat in Leuven. Volgens haar hoort Berlusconi niet langer thuis in de EVP, de Europese centrumrechtse fractie waar ook CD&V deel van uitmaakt. Thyssen wil hem wel pas na de verkiezingen uit de EVP zetten en benadrukt ook dat er geen probleem is met de overige parlementsleden van Forza Italia, de partij van Berlusconi.

Forza Italia levert nu 15 parlementszitjes aan de EVP. Die hebben ze broodnodig om na 25 mei hun meerderheid te behouden en Juncker aan het Commissievoorzitterschap te helpen. Als de hele partij uit de fractie zou stappen, bijvoorbeeld omdat ze gedwongen worden om afstand te nemen van Berlusconi, zou dat dus een vervelende situatie opleveren.

lees ook