Mislukte executie in de staat Oklahoma

In de Amerikaanse staat Oklahoma is het bij de executie van een ter dood veroordeelde gevangene helemaal fout gegaan. Hoewel de gevangene overleed, mislukte de terechtstelling door een dodelijke injectie.
AP2014
De 38-jarige veroordeelde Clayton Lockett.

Bij een terechtstelling met een dodelijke injectie, krijgt de terdoodveroordeelde drie injecties. De eerste is een verdovend, pijnstillend middel, de tweede is een verlammend middel dat toegediend wordt als de veroordeelde bewusteloos is, en de derde is het dodelijke vergif, kaliumchloride.

In dit geval kreeg de man de eerste inspuiting met een middel dat Oklahoma nog nooit eerder gebruikt had, midazolam. Andere staten hebben het al wel gebruikt, maar Florida dient 500 milligram toe, bij deze terechtstelling was dat slechts 100 milligram. Na tien minuten werd de veroordeelde bewusteloos verklaard maar drie minuten later begon hij zwaar te ademen, te kronkelen, met zijn tanden te knarsen en hij probeerde zijn hoofd van het kussen te tillen.

Na een tijdje werden de schermen voor de getuigenkamer neergelaten en na 20 minuten werd de uitvoering van de doodstraf stopgezet. Een beetje later stierf de man aan een hartaanval, volgens de verantwoordelijken van de gevangenis.

Volgens hen was er een ader gescheurd in het lichaam van de man, waardoor het gif zich niet kon verspreiden, maar zijn advocaat betwijfelt dat. "Ze hadden mogelijke problemen moeten voorzien met een protocol voor een executie dat nog nooit is uitgevoerd", zo zei hij. "Het is duidelijk dat de hele zaak knoeiwerk was en een puinhoop van begin tot einde, en de executie stopzetten, heeft mijn cliënt geen goed gedaan."

De 38-jarige veroordeelde, Clayton Lockett, die al een strafblad had, was veroordeeld voor het neerschieten van een 19-jarig meisje tijdens een inbraak. Nadien had hij toegekeken hoe twee van zijn kompanen haar levend begroeven.

Een tweede terechtstelling, die enkele uren later gepland was, is uitgesteld en de Republikeinse gouverneur van Oklahoma heeft alle executies 14 dagen opgeschort. Intussen komt er een onderzoek naar wat er is misgelopen.

Discussie

De misgelopen terechtstelling zal het debat aanwakkeren over de vraag of staten in staat zijn terechtstellingen uit te voeren met dodelijke injecties die voldoen aan de eis van de grondwet dat ze geen "wrede of ongewone bestraffing" mogen zijn.

Die vraag is de laatste tijd opnieuw vaak gesteld door advocaten en tegenstanders van de doodstraf, omdat een aantal staten problemen hebben om de middelen te vinden die nodig zijn voor de terechtstellingen. Dat komt omdat medische firma's die tegen de doodstraf zijn, vaak Europese firma's, die middelen niet meer willen verkopen aan gevangenissen.

Eerder, in januari, was in Ohio een terechtstelling al misgelopen: de veroordeelde maakte hijgende en snuivende geluiden. Dat leidde tot een vraag om opschorting van de terechtstellingen maar Ohio bleef de terechtstelling verdedigen. Wel heeft het aangekondigd dat de dosissen van de toegediende middelen verhoogd zullen worden.

Meest gelezen