Ruim duizend fietsers voeren korte actie op Turnhoutsebaan

Meer dan duizend fietsers hebben het kruispunt aan de Roma op de Turnhoutsebaan in Antwerpen tijdelijk geblokkeerd. Ze wilden met deze actie protesteren tegen de mobiliteitsplannen van het Antwerpse stadsbestuur. Dat ziet in de toekomst liever geen fietsers meer op de drukke steenweg. Na vijf minuten werd het bezette kruispunt weer ontruimd.

Het Antwerpse stadsbestuur wil fietsers aanmoedigen om de Turnhoutsebaan links te laten liggen en enkel nog de veiligere parallelstraten te gebruiken. De betogers zijn het hier absoluut niet mee eens en willen dat Antwerpen net investeert in de veiligheid van de Turnhoutsebaan, in het belang van de buurtbewoners en de fietsers.

"We hebben liever een signaal van een schepen dat de stad het hier veiliger wil maken voor fietsers, dan dat fietsers worden verjaagd naar ergens anders. We gebruiken de baan, we moeten oversteken, er zijn winkels, hier wonen mensen: allemaal redenen waarom er hier sowieso fietsers zijn", zegt initiatiefnemer Jo Adriaens.

De actie verliep kort en krachtig. Na 5 minuten werd het kruispunt aan de Roma opnieuw vrijgemaakt.