Rutten: "We zijn allemaal een beetje Luke Skywalker"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is een fan van "Star wars". Dat blijkt uit een opiniestuk dat verschenen is op haar website. In de politiek is er net als in de filmsaga een strijd tussen "The dark side" en "The force", schrijft ze. "We zijn allemaal een beetje Luke Skywalker."

De blogpost van Rutten is een lange oproep voor meer optimisme. Slecht nieuws blijft langer hangen en is alomtegenwoordig, terwijl goed nieuws blijkbaar erg moeilijk doordringt. Waarom is dat, vraagt ze zich af. "We hebben allemaal de neiging om meer belang te hechten aan die ene tegenvaller, dan aan een etmaal vol goeds", aldus de Open VLD-voorzitster.

"Het is verleidelijk om in de val van slecht nieuws te trappen, maar het is niet onoverkomelijk. Als we vooruit willen, moeten we onze angsten durven loslaten", schrijft Rutten, die vervolgens de "Star wars"-metafoor bovenhaalt. "Dat epos is één langgerekt verhaal over de keuze tussen het negatieve ("The dark side") en het positieve ("The force"). Nergens is de keuze tussen het negatieve en het positieve meer relevant dan in de politiek."

En net als in "Star wars" is de keuze voor The dark side erg verleidelijk. "Niet alleen hebben we een boontje voor negatief nieuws, we omarmen en aanvaarden het ook sneller als de waarheid, precies omdat het onze angsten bevestigt. De keuze voor The dark side betekent daarom vaak gegarandeerd succes en aandacht, zowel in de media als in de politiek."

Maar die keuze levert volgens Rutten geen meerwaarde op voor de samenleving. Beter is het om te kiezen voor het alternatief, "een moeilijke en soms ronduit riskante keuze voor vooruitgang en optimisme". Een keuze die we zelf moeten maken. "Die breuklijn zit in elk van ons. We zijn allemaal een beetje Luke Skywalker. We moeten allemaal een keuze maken tussen de zekerheid van angst of het onbekende van hoop. Tussen negativisme en optimisme."

Afsluiten doet Rutten met de meest legendarische zin uit "Star wars": "May the force be with you." Piet De Zaeger, de algemeen directeur van de N-VA, reageerde via twitter op ludieke wijze op de column van Rutten.

lees ook