Vlaamse jachthavens en zwemvijvers krijgen Blauwe Vlag

Acht jachthavens en negen zwemvijvers in Vlaanderen mogen een jaar lang de Blauwe Vlag uithangen. Dat kwaliteitslabel van initiatiefnemer Bond Beter Leefmilieu werd vandaag voor de 26e keer uitgereikt in Nieuwpoort. 103 toeristische ondernemers mochten een Groene Sleutel in ontvangst nemen.

De Blauwe Vlag is een onafhankelijk milieukwaliteitslabel voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor waterkwaliteit, milieu-educatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid. Het label is een jaar geldig en is een beloning voor de uitbaters die zich inspannen voor een beter milieu.

Vorig jaar werden nog twintig Blauwe Vlaggen uitgedeeld. De Gavers in Harelbeke, de enige nieuwkomer vorig jaar, verliest zijn label, net zoals VVW Leuven en VVW HYAC in Hasselt. Nieuwkomers waren er dit jaar niet. De Lilse Bergen is het enige domein dat al 26 jaar lang onafgebroken mag uitpakken met het kwaliteitslabel.

Er werden ook heel wat Groene Sleutels uitgedeeld. 103 toeristische ondernemers voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie, sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag.

"Vakantie betekent voor veel mensen genieten van natuur. Als je daarbij kiest voor een verblijf in een Groene-Sleutelonderneming of een locatie waar de Blauwe Vlag wappert, dan mag je er van uit gaan dat die natuur met respect behandeld wordt. Zo'n Groene Sleutel of Blauwe Vlag krijg je namelijk pas na een onafhankelijke controle", vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu. Ook de Groene Sleutel is slechts een jaar geldig.