Vrouwen betogen tegen ontvoeringen in Nigeria

In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja hebben enkele honderden vrouwen betoogd voor de vrijlating van 230 schoolmeisjes. Die zijn vorige week door de moslimrebellen van Boko Haram ontvoerd in het noordoosten van het land.
AP2014

De betogers vinden dat de Nigeriaanse regering desnoods moet onderhandelen met de ontvoerders. Tot de betoging was opgeroepen door het collectief "Vrouwen voor Vrede en Gerechtigheid", dat verontwaardigd is over de onmacht van de regering om de meisjes vrij te krijgen.

Intussen duiken er ook berichten op over ontvoerde meisjes die onder dwang moeten trouwen. Volgens Borno-Yobe People's Forum, een burgerorganisatie uit Noordoost-Nigeria, worden tientallen ontvoerde meisjes onder druk gezet om te trouwen met hun fundamentalistische ontvoerders. De organisatie haalt haar informatie uit dorpen in het Sambisa-woud, vlak bij de grens met Kameroen.

"Sommige meisjes zijn uitgehuwelijkt aan hun ontvoerders", bevestigt een dorpsoudste aan de Britse omroep BBC. "Dit is een middeleeuwse vorm van slavernij, waarbij meisjes worden ontvoerd en vervolgens tegen betaling worden uitgehuwelijkt."

Sommige ontvoerde meisjes zouden zich ook al in Kameroen en Tsjaad bevinden.

AP2014

"Boko haram" betekent "westerse opvoeding is onrein" in het Hausa, de dominante taal in het islamitische noorden van Nigeria.

De fundamentalistische militie met dezelfde naam strijdt al sinds 2002 voor de invoering van de sharia, de islamitische wetgeving. Daarbij zijn al honderden doden gevallen. Boko Haram is actief in het noordelijke deel van Nigeria, dat overwegend islamitisch is.

De Nigeriaanse regering lijkt er maar niet in te slagen de rebellen uit te schakelen. Die maken overigens ook het uiterste noorden van buurland Kameroen onveilig, waardoor het toerisme daar volledig is stilgevallen.