Was het nu 69, 79, 89 of 99?: de “nanachtmerrie” van Micha Marah

Eurosong een feest? Niet zo voor Micha Marah in 1979. Hoewel ze door de BRT werd uitverkoren om ons land dat jaar te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Jeruzalem, draaide haar deelname uit op een regelrechte nachtmerrie. De Eurosongjury besliste immers dat ze het fletse nummer “Hey nana” zou zingen en niet haar persoonlijk favoriete lied “Comment ça va?”. Zelfs na 35 jaar lijkt die “pesterij” nog steeds niet helemaal verteerd.

Het had een hoogtepunt in de carrière van Micha Marah moeten vormen toen de BRT haar in 1979 aanwees om ons land op het Eurovisiesongfestival in Jeruzalem te vertegenwoordigen, maar het draaide anders uit.

In 1971 had ze het als 17-jarig meisje een eerste keer geprobeerd met een deelname aan “Canzonissima”, het liedjesprogramma dat toen als voorloper van “Eurosong” de Vlaamse inzending voor het Eurovisiesongfestival bepaalde. Dat jaar moest ze het afleggen tegen Nicole en Hugo. In 1975 deed ze een tweede keer een gooi naar Songfestivalsucces tijdens de eerste editie van “Eurosong” as such. Ook toen delfde ze het onderspit en wel voor Ann Christy.

“Comment ça va?”

Hoewel de BRT ook in 1979 aanvankelijk een hele resem voorrondes plande, veegde de openbare omroep die plannen plots van tafel en werd Micha Marah als de Belgische kandidaat aangeduid. Wel werd een wedstrijd op het getouw gezet om het eigenlijke nummer dat ze zou zingen te kiezen. Zes stuks had ze ingestudeerd. Ronde na ronde kon het publiek in de zaal stemmen en telkens viel één liedje af.

Drie nummers haalden op die manier de finale: “Mijn dagboek”, “Hey nana” en “Comment ça va?”. Dat laatste was zonder meer het favoriete lied van zowel Micha Marah zelf als van het publiek. In die finale zou echter een vakjury het winnende lied kiezen en die was weinig opgezet met het selectiesysteem. Kwatongen beweren dat de juryleden überhaupt niet blij waren met Micha Marah als kandidaat. Was het daarom een pure pesterij dat ze “Hey nana” aanduidden als winnende lied en niet “Comment ça va?”?

Nancy Dee

Hoe het ook zij: Micha Marah was razend en weigerde het nummer te zingen. In de dagen die volgden probeerde ze zelfs aan te tonen dat “Hey nana” eigenlijk plagiaat was, zonder succes. In allerijl werd zangeres Nancy Dee in staat van paraatheid gebracht als mogelijke vervanger voor het geval Marah niet kon worden overtuigd. Dat bleek uiteindelijk onnodig: Marah beet door de zure appel heen en trok met “Hey nana” naar Jeruzalem.

Daar slaagde ze erin het nummer dat ze zo hartgrondig verfoeide alsnog met de glimlach te vertolken. Opvallend: Nancy Dee werd naar verluidt als achtergrondzangeres opgevist. Ook Europa vond “Hey nana” uiteindelijk maar niks. Micha Marah kreeg slechts 5 punten toebedeeld en eindigde op een gedeelde laatste plaats.

“Nu is het tijd voor revanche”

Sindsdien heeft Micha Marah “Hey nana” nooit meer gezongen, behalve dan als onderdeel van een medley op het podium van "Houden van... Griffelrock" in 2009. Tot op vandaag weigert ze het nummer op plaat uit te brengen. Componist Charles Dumolin bracht in het voorjaar van 1979 wel een eigen versie op de markt.

Toen Eurosong.be twee jaar geleden een Eurosong Top 30 probeerde samen te stellen, deed Micha Marah een uitdrukkelijke oproep “Comment ça va?” in die rangschikking te stemmen om het nummer op die manier alsnog eerherstel toe te kennen. “Het had destijds naar het Eurovisiesongfestival moeten gaan”, zei ze toen. “Dat is helaas niet gelukt omdat allerlei vreemde individuen tegen het nummer hebben gestemd en mij met een ander lied naar Jeruzalem hebben gestuurd. Nu is het tijd voor revanche.”