Zeker 3 doden bij explosie in Chinees treinstation

Bij een explosie aan het treinstation van Urumqi, de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang in het noordwesten van China, zijn zeker 3 doden gevallen. Tientallen mensen raakten ook gewond. Dat melden Chinese staatsmedia. Volgens de lokale autoriteiten is de situatie intussen onder controle.

Getuigen melden dat explosieven tot ontploffing kwamen tussen bagage die was achtergelaten tussen de uitgang van het station en een bushalte. Er vielen zeker 3 doden en 79 gewonden, onder wie 4 ernstig gewond. De omgeving werd meteen afgesloten door de politie.

De precieze oorzaak van de explosie is nog niet duidelijk, maar mogelijk gaat het om een terreurdaad. Bovendien meldt de staatstelevisie dat enkele mensen ook met messen werden aangevallen. De regio Xinjiang is de laatste jaren al vaker het toneel geweest van etnisch geweld. In Xinjiang wonen Oeigoeren, een moslimminderheid die naar eigen zeggen onderdrukt wordt door de overheid in Peking.

De explosie komt er op een ogenblik dat de Chinese president Xi Jinping de streek bezoekt. Tijdens zijn bezoek zei hij dat hij de terreur in Xinjiang wil aanpakken en dat de stabiliteit in de regio van vitaal belang is voor China.