Zowel Franstalige als Nederlandstalige oproepingsbrieven in Sint-Genesius-Rode

In de faciliteitengemeenten leiden de verkiezingen traditioneel tot discussies en communautaire relletjes. In Sint-Genesius-Rode heeft de gemeenteraad gisterenavond beslist om evenveel Nederlandstalige als Franstalige oproepingsbrieven te laten drukken. De Franstalige meerderheid was eerder al vragende partij om twee oproepingsbrieven te versturen, hoewel dat wettelijk gezien niet mag.

Nederlandstalig schepen Geertrui Windels is erg ontgoocheld over de beslissing. "De burgemeester had net communautaire vrede beloofd, maar doet nu bij de eerste verkiezingen net hetzelfde als zijn voorgangers. Je kan dit moeilijk behoorlijk bestuur noemen. Deze maatregel stuit ons echt tegen de borst."

Door de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde krijgen de inwoners van de zes faciliteitengemeenten, waaronder Sint-Genesius-Rode, bij de Kamerverkiezingen de keuze tussen de Brusselse lijsten en de Vlaams-Brabantse. In Rode kunnen inwoners nu dus ook de taal van hun oproepingsbrief kiezen. Nochtans is het versturen van twee oproepingsbrieven eigenlijk niet wettelijk.