2 doden en 150 gewonden bij explosie in gevangenis Florida

In Escambia County, in het noordwesten van de Amerikaanse staat Florida, zijn 2 doden gevallen en 100 tot 150 gedetineerden en bewakers gewond geraakt toen een gevangenisgebouw gedeeltelijk instortte na een explosie. Volgens de autoriteiten zijn er geen gevangenen ontsnapt.
AP2014

De explosie gebeurde rond 23 uur plaatselijke tijd. In het getroffen deel van de gevangenis verblijven zo'n 600 gevangenen, 400 mannen en 200 vrouwen. Een deel van het vier verdiepingen tellende gebouw is ingestort. Wat overblijft van het gebouw is niet langer stabiel.

In eerste instantie werd gewag gemaakt van een gasexplosie. Dat bericht werd later ontkend en opnieuw bevestigd. "Getuigen maakten gewag van een gasgeur", aldus de woordvoerster van het district, Kathleen Castro. Volgens haar zou de explosie mogelijk verband houden met de zware stormen die momenteel het zuiden van de Verenigde Staten teisteren. "Als gevolg van de zware regenval stond de gevangenisvleugel in kwestie gisteren onder water", aldus Castro.

De explosie veroorzaakte veel paniek. De hulpdiensten hadden de handen vol met de evacuatie en verzorging van slachtoffers enerzijds en het voorkomen van ontsnappingspogingen anderzijds.

De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht, de andere gevangenen zijn naar gevangenissen in de buurt en in Santa Rosa County overgebracht. De dodelijke slachtoffers zijn gedetineerden. De precieze omstandigheden van hun dood zijn niet bekend.