"Kracht van verandering is kracht van verarming"

"Voor de N-VA mogen we alleen nog maar kiezen tussen arm zijn of arm zijn, want alleen door de bevolking te laten verarmen, zullen we de economie doen heropleven. Dat is niet de kracht van verandering, dat is de kracht van verarming", zei Kathleen Van Brempt vanmorgen in Antwerpen. De Europese lijsttrekker voor SP.A speechte er zij aan zij met de top van het socialistisch ziekenfonds en het ABVV.
Archieffoto

"Liberalen en conservatieven zijn erin geslaagd om met een trucje de hold-up van de banken op de welvaart en het welzijn van de bevolking om te buigen: plots is het een probleem van begrotingen geworden", opende Van Brempt. "In Spanje blijven scholen tijdens de vakantie open, om kinderen ten minste nog één warme maaltijd te kunnen geven. In Griekenland sterven er jaarlijks tweeduizend mensen als gevolg van de bezuinigingen in de gezondheidszorg." De enige reden waarom België daarvan gespaard is gebleven, is de aanwezigheid van socialisten in de regering, maakte Van Brempt zich sterk.

Toch staat dergelijk, "neoliberaal", beleid ook bij ons voor de deur, volgens de SP.A. "Er staan partijen te trappelen om het rabiate besparingsbeleid hier in daden om te zetten (...) Partijen die van mening zijn - en ik citeer een van hun kopstukken - dat het beter is een werkende arme te hebben, dan een arme zonder werk."

Van Brempt stond op het podium met Paul Callewaert, topman van het socialistisch ziekenfonds, en Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV. "Stem op 25 mei niet tegen jezelf", betoogde Copers. "Overtuig vrienden, collega's en buren. Vanuit de oppositie zal onze megafoon niet sterk genoeg zijn om de afbraak van onze welvaartstaat tegen te gaan", waarschuwde ze.

lees ook