"Nog nooit waagde rechts zich zo ver als nu"

"De keuze is nog nooit zo scherp geweest als nu. Nooit waagde rechts zich zo ver als nu." Met die woorden heeft Gents SP.A-boegbeeld Freya Van den Bossche in haar 1 meitoespraak opgeroepen om op 25 mei voor haar partij te stemmen. "Er is iemand die het voor u opneemt: die iemand, dat zijn wij, de socialisten!"

Van den Bossche haalde op de Vrijdagmarkt hard uit naar rechts. "Ik heb een boodschap voor de rechterkant, een boodschap van ons hele plein. Er is geen mens, werkelijk geen mens, die blij is zijn werk te verliezen. (...) Waar halen jullie het lef om te zeggen dat mensen niet willen werken? Ga dat maar eens uitleggen aan de arbeiders van Ford Genk."

Ze zette het verschil tussen links en rechts in de verf. "Het verschil is dat zij vinden dat u maar voor uzelf moet zorgen, wij vinden dat we voor elkaar moeten zorgen. Wij staan aan uw kant." Van den Bossche wil zich naar eigen zeggen dan ook inzetten om voor "zekerheid" te zorgen. "De zekerheid dat u uw huis kan afbetalen als u uw job verliest. De zekerheid dat u zal toekomen aan het eind van de maand. De zekerheid dat uw kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen."

De PS blijft een favoriete partner, maakte ze duidelijk. "Wij nemen de handschoen op. En dat doen we niet alleen, we doen dat samen met onze vrienden aan de overzijde van de taalgrens." Volgens Van den Bossche mag België er fier op zijn dat het als geen ander land zo sterk door de crisis is geloodst. "En daarom zeg ik, vol overtuiging en namen ons allemaal: Merci, Elio!" Een deel van het plein begon daarop de naam van de premier te scanderen.

Afsluiten deed ze met een optimistische boodschap. "Wees niet bang. Wij staan aan uw kant en we wijken niet. Wij zijn niet bang omdat we samen zijn. En wie samenwerkt, is altijd sterk genoeg. Alles is nog mogelijk, u kan nog alles veranderen."

lees ook