"PVDA enige garantie om houdbaarheidsdatum linkse agendapunten te verlengen"

"Vergis u niet: zonder de PVDA zijn alle sociale beloftes snel vergeten. De PVDA is de enige garantie om de houdbaarheidsdatum van een aantal linkse agendapunten te verlengen na 25 mei." Dat heeft PVDA-voorzitter Peter Mertens gezegd tijdens zijn 1 meitoespraak in Antwerpen. Daarin sprak hij ook tegen dat zijn partij nog niets concreets heeft gerealiseerd. "De PVDA weegt nu al op het beleid, en daar hebben ze schrik van."
Peter Mertens - archieffoto

"Dit is voor de mannen en vrouwen van Lanxess Rubber die zeven weken lang strijd hebben gevoerd, die alle stormen hebben getrotseerd en die hebben gewonnen", opende Mertens zijn toespraak op het Antwerpse Zuid. "Meer dan ooit is het tijd om op te staan tegen de liberale fanfare, die banken privatiseert, die spoorwegen liberaliseert, die de energiemarkt opengooit, die de postbedeling afbouwt, en die zelfs forensisch psychiatrische instellingen overlaat aan de haaien van Sodexo."

Volgens de voorzitter is de huidige EU totaal mislukt, in zijn beleid van "privatiseren en liberaliseren". "Wat ons overkomt is geen natuurwet", zei hij. "Wat ons overkomt is het gevolg van een politiek beleid, een neoliberaal beleid dat in heel Europa wordt gevoerd."

"De meest strategische stem in de volkswijken, op de werkvloer, in de basisbewegingen, in de vakbonden, is ervoor te zorgen dat ook in Vlaanderen, net als in de rest van Europa, consequent links vertegenwoordigers haalt in het parlement. Dat er een kracht komt in het halfrond die opnieuw energie en ondersteuning kan bieden aan de initiatieven van onderuit."

Mertens merkte tijdens zijn speech op dat "consequent links" overal groeit. "In Wallonië halen we 8 tot 9 procent, in Brussel 6 tot 7 procent. In Nederland is er de SP, in Frankrijk het Front de Gauche, in Duitsland is er Die Linke en in Vlaanderen halen wij volgens de peilingen ook een zetel in Antwerpen en zijn verrassingen elders niet uitgesloten", klonk het hoopvol.

De voorzitter van de uiterst linkse partij verzet zich ook tegen het beeld dat zijn partij nog niets tastbaar heeft gerealiseerd. Hij citeerde onder meer de strijd voor een btw-verlaging op energie, het kiwimodel voor geneesmiddelen, het verzet tegen de notionele-intrestaftrek en het thema van de vermogensbelasting op de agenda plaatsen.

Hij koppelde nog een voorstel en een belofte aan zijn boodschap. Het eerste houdt een plafonnering in van de ministerlonen op 5.900 euro netto per maand. "Alleen al voor de federale regering zorgt dat voor een jaarlijkse besparing van 1,5 miljoen euro." Het tweede is een engagement dat alle eventuele toekomstige verkozenen van PVDA voor een gemiddeld arbeidersloon zullen werken.

Mertens heeft er trouwens nog steeds vertrouwen in dat zijn partij vijf Kamerzetels zal halen bij de verkiezingen, zo zei hij na zijn speech. "In Brussel, Luik en ook Antwerpen. In twee van de drie recentste peilingen halen we die Antwerpse zetel." De oproepen tot vernieuwde samenwerking tussen het ABVV, de socialistische mutualiteit en SP.A deren hem niet. "Er zijn ongelofelijk veel ABVV'ers aangesloten bij PVDA", maakt hij zich sterk.

lees ook