"Rijkdom gevolg van inspanningen van arbeiders, niet van kapitalisten"

In de Griekse steden Athene en Saloniki hebben duizenden mensen op de Dag van de Arbeid betoogd tegen het Griekse bezuinigingsbeleid en voor een sociaal Europa. De rijkdom, aldus de betogers, is het gevolg van de "inspanningen van de arbeiders en niet van die van de kapitalisten".

In de Griekse hoofdstad vonden twee betogingen plaats, georganiseerd door de vakbonden en linkse partijen. In totaal stapten 15.000 mensen mee. De optochten, die in alle rust verliepen door of ondanks de aanwezigheid van een horde ordetroepen in gevechtstenue, eindigden op het centrale Syntagmaplein, vlak voor het parlementsgebouw. Gemeentewerkers scandeerden: "Neem uw memoranda (besparingsplannen, nvdr) en trap het af". Velen van hen worden in het kader van de "besparingen in de publieke sector" bedreigd met ontslag.In Saloniki, in het noorden, telde de politie 8.000 manifestanten.

In vergelijking met het begin van de Griekse crisis was de opkomst vandaag eerder beperkt. Dat wordt meer toegeschreven aan toenemende berusting onder de Grieken dan aan de piepkleine signalen dat een begin van herstel in zicht is.