"Zeer uitzonderlijk" hoge minimumtemperatuur in april

De afgelopen maand gaat de klimatologische geschiedenis in als een maand met een zeer uitzonderlijk hoge minimumtemperatuur. Dat blijkt uit het maandelijks klimatologisch overzicht voor Ukkel dat het KMI heeft gepubliceerd.

De gemiddelde minimumtemperatuur beliep 7,7 graden, een waarde die de naam "zeer uitzonderlijk" meekreeg, of een waarde die gemiddeld een keer wordt bereikt of overtroffen in 100 jaar. De normale waarde is 5,3 graden, het record van 8,5 graden dateert van 2011.

De gemiddelde temperatuur van 12,4 en de gemiddelde maximumtemperatuur van 16,9 graden waren zeer abnormaal hoog of een weerverschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in 10 jaar. De normale waardes bedragen respectievelijk 9,8 en 14,2 graden.

Er viel 20,1 mm neerslag, wat zeer abnormaal laag is voor april. Normaal valt er in de vierde maand van het jaar 51,3 mm neerslag, of ruim dubbel zoveel.

Met 3,1 meter per seconde was de gemiddelde windsnelheid abnormaal laag. De term doelt op een fenomeen dat een keer wordt bereikt of overtroffen in zes jaar. Met zeven stuks waren er abnormaal weinig neerslagdagen en met 9,7 hPa was de gemiddelde dampdruk eveneens abnormaal hoog.

De zon scheen 184:09 uur wat statistisch "normaal" is.