Burgemeester van Damme overleden na verkeersongeval

De burgemeester van Damme, Dirk Bisschop, is donderdagavond samen met zijn vriendin om het leven gekomen bij een zwaar verkeersongeval in Vivenkapelle. Bisschop was 59. Hij was een kwarteeuw actief in de Damse politiek.

Iets voor 20 uur verloor Bisschop door een nog onbekende oorzaak langs de Weststraat in Moerkerke, deelgemeente van Damme, de controle over het stuur van zijn Porsche. De wagen kwam naast de weg terecht.

"We zijn rond 20.30 uur op de hoogte gebracht van een zwaar verkeersongeval", vertelt korpschef Etienne Stockx. "Toen we ter plaatse kwamen, lag er een auto in de gracht. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken. Bij vaststelling bleek het om de burgemeester te gaan."

Voor de burgemeester kon geen hulp meer baten. De hulpdiensten reanimeerden ter plaatse zijn vriendin die bij hem in de wagen zat. Zij overleed echter kort na haar overbrenging naar het ziekenhuis.

Kwarteeuw actief in Damse politiek

Bisschop werd in 1989 gemeenteraadslid voor de toenmalige CVP, drie jaar later al werd hij schepen. Hij werd burgemeester na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 toen hij als tweede op de lijst meer stemmen haalde dan Vlaams volksvertegenwoordiger Joachim Coens. In 2012 was zijn overwinning nog groter.

Bisschop kwam twee jaar geleden ook in het nieuws toen hij in Cassatie werd vrijgesproken van de verantwoordelijkheid van een verkeersongeval in Damme. De nabestaanden van een verkeersslachtoffer hadden de burgemeester voor de rechter gedaagd omdat ze vonden dat het te donker was op de plaats van dat ongeval.

In Damme wordt verslagen gereageerd op het nieuws. "De stad herinnert Dirk Bisschop als een burgemeester die zeer geliefd was en dicht bij zijn bevolking stond", klinkt het in een persbericht. Het stadsbestuur betuigt zijn medeleven aan de getroffen families.
Het parket stelt een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te achterhalen.

Meest gelezen