Luikse socialisten waarschuwen voor PS in oppositie

De Luikse socialisten hebben de linkse kiezer gewaarschuwd voor de verleiding om voor een andere partij dan de PS te stemmen en het risico te lopen dat de Franstalige socialisten in de oppositie verzeild zouden raken. In dat scenario zou "de rechtse regering" alle sociale verworvenheden één voor één tenietdoen, te beginnen met de loonindexering, was vanmorgen te horen op 1 meitoespraken in het Parc d'Avroy in Luik.

"Als de PS in de oppositie belandt, zal 0 procent van het linkse programma en 100 procent van het rechtse programma worden gerealiseerd", stelde Luiks burgemeester en voorzitter van de Luikse federatie Willy Demeyer. Net zoals zijn kameraden hebben de recente uitspraken van MR-vicepremier Didier Reynders over de N-VA Demeyer niet overtuigd. "Ondanks zijn verklaringen onder ede is die man in staat in zee te gaan met een separatistische partij om zijn droom - het premierschap - te realiseren", luidde het.

Ter linkerzijde was de PVDA+ het mikpunt van kritiek. De uiterst linkse partij zou volgens de peilingen in staat zijn enkele zetels in het parlement te halen. De PS bestempelde PVDA+ als de "objectieve bondgenoot van de N-VA en de MR" omdat ze links zou verdelen. "Vijf minuten politiek plezier zijn geen vijf jaar ongeluk waard. Er komt geen tweede ronde", aldus Demeyer.

In vakbondskringen klonk dezelfde boodschap. "Om de eisen van de werknemers te laten doordringen, hebben we nood aan een sterke politieke tussenpersoon in de regeringen. En die sterke politieke tussenpersoon, is de Parti socialiste", zei de voorzitter van het ABVV in Luik-Hoei-Borgworm, Marc Goblet.

De toespraken in Luik vonden plaats in bijzondere omstandigheden. Het park werd afgesloten en beschermd door de politie tegen de brandweerlui die enkele meters verderop aan het betogen waren.

lees ook