Magnette neemt "arrogant en asociaal rechts" in het vizier

PS-voorzitter Paul Magnette heeft tijdens zijn 1 meitoespraak in Charleroi vooral de liberalen door de mangel gehaald. Hij hekelde het "arrogante en asociale rechts" en haalde uit naar hun "fiasco van een fiscaal programma" en hun voornemen om "vooral de grootverdieners te bevoordelen, terwijl duizenden Belgen het moeilijk hebben de eindjes aan elkaar te knopen".

De "liberale onfatsoenlijkheid" omvat volgens Magnette verschillende aspecten. Hij haalde daarbij de bevriezing van de lonen, indexsprongen, de ambitie om de openbare diensten te privatiseren, de aanvallen op het stakingsrecht en de bedreigingen van de sociale sector aan. Allemaal bedreigingen die de werknemers boven het hoofd hangen, aldus de burgemeester van Charleroi, die onderstreepte dat de PS steeds zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en weerstand heeft geboden tijdens alle moeilijke momenten die ons land heeft beleefd.

Magnette somde een reeks voorstellen op die de Franstalige socialisten in de aanloop naar 25 mei lanceerden, zoals een inschakelingscontract voor jongeren die achttien maanden na hun studies geen werk hebben gevonden - "een echte job, met een echt contract en een echt loon". Een ander programmapunt: "het kapitaal en de 1 procent rijkste Belgen laten bijdragen om de andere 99 procent beter te laten leven". Hij herhaalde ook het voorstel om de laagste pensioenen en uitkeringen met 10 procent te laten stijgen. "De toplui van de Bel 20 hebben vorig jaar 11 procent meer gekregen", merkte hij daarbij op.

De PS-voorzitter haalde ook nog de stem voor "een extremer links" aan om te benadrukken dat de machtsverhoudingen zich binnen de regeringen bevinden. "Elke stem die de socialisten verliezen zal ons sociaal model verzwakken", aldus Magnette, die pleitte voor "een sterk en verenigd links".

lees ook

    Meest gelezen