MR profileert zich centrumrechts tegen waaier aan linkse partijen

De MR heeft van 1 mei gebruik gemaakt om zichzelf als centrumrechtse partij te profileren. De Franstalige liberalen benadrukten dat de fiscale hervorming die zij voorstaan, banen zal creëren. De partij nam ook de verdediging van de gezondheidszorg en de gepensioneerden op zich en verder ontbrak ook een uitval naar de "strategie van de beste vijanden" - N-VA en PS - niet.
MR-voorzitter Charles Michel in Geldenaken.

De MR trok vandaag traditiegetrouw naar Geldenaken voor haar jaarlijkse meeting op het Feest van de Arbeid. Naast de Luxemburgse premier Xavier Bettel was ook een stevige delegatie van zusterpartij Open VLD naar de Waals-Brabantse gemeente afgezakt. Bedoeling was de eenheid van de liberale familie met het oog op de onderhandelingen na de verkiezingen in de verf te zetten. Opvallend was hoe voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block de applausmeter stevig in het rood ging (kleine foto).

"We hebben twee obsessies", zo zei voorzitter Charles Michel. "Enerzijds jobcreatie dankzij een fiscale hervorming en anderzijds onze niet aflatende steun voor kwaliteitsvol onderwijs". Hij verzette zich tegen elke "fiscale voorhamer die de sociale zekerheid schade berokkent" en herhaalde dat de middenstand voor hem niet als "fiscale boksbal" zal dienstdoen.

Voor Michel blijft het risico bestaan op "de blokkeringsas, de remake van de beste vijanden" PS en N-VA. "Ze willen doen geloven dat de enige keuze van de kiezer, zowel Vlaams als Franstalig, beperkt is tot het ultra-socialistisch, dan wel het ultra-separatistisch model. Dat is flauwekul". De MR schuift zichzelf dan ook naar voren als de "liberale, centrumrechtse keuze, tegenover een diversiteit aan linkse partijen", zoals vicepremier Didier Reynders het uitdrukte. Volgens hem is "links naar zichzelf op zoek tegenover de opkomst van PVDA".

lees ook