Patriottische 1 meiparade in Moskou

Op het Rode Plein in Moskou zijn zo'n 100.000 mensen mee opgestapt in de traditionele 1 meistoet. Het was de eerste keer sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat de jaarlijkse parade op het iconische plein plaatsvond. Sinds het uitbreken van de crisis in Oekraïne en de aanhechting van de Krim laait het patriottisme in Rusland weer hoog op.

In lijn met de oude Sovjet-traditie was de parade ook dit jaar georganiseerd door de vakbonden. Hoewel de kleine man centraal stond, was er ook veel aandacht voor de aanhechting van de Krim. De stoet moest duidelijk ook bijdragen tot het aanwakkeren van de vaderlandslievende gevoelens.

De deelnemers aan de mars droegen spandoeken met slogans als "Laten we op vakantie gaan naar de Krim" en "Ik ben fier op ons land" en "Poetin heeft gelijk". Opvallend waren het grote aantal Russische vlaggen en de witte, blauwe en rode ballonnen.

De Russische regering probeert al jaren om de 1 meitraditie nieuw leven in te blazen maar het aantal deelnemers nam de laatste jaren steeds verder af. Volgens een Russische vakbondsleider bij het persbureau Interfax zouden er dit jaar echter in heel Rusland meer dan twee miljoen mensen hebben deelgenomen aan een 1 meioptocht.