Stemfies binnenkort ook verboden in Nederland?

Is het binnenkort gedaan met de stemfie in Nederland? In België is het verboden om een foto te nemen in het stemhokje, maar bij onze noorderburen werden kiezers tijdens de voorbije gemeenteraadsverkiezingen zelfs aangespoord om een zogenoemde stemfie te nemen en te posten op sociale media. Kan niet, vindt het Platform Bescherming Burgerrechten in Nederland, dat meteen ook naar de rechtbank stapte.

Bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen in maart in Nederland waren stemfies een ware rage. Heel wat foto's die kiezers van zichzelf namen in het stemhokje, al dan niet met uitgebrachte stem in beeld, doken op op verschillende sociale media.

Dat was echter niet naar de zin van het Platform Bescherming Burgerrechten in Nederland, dat naar de rechtbank stapte. De vereniging haalt als argument het stemgeheim aan en vreest voor sociale beïnvloeding of omkoping als de trend doorgaat.

"Kieswet verbiedt het maken van stemfies niet"

Het kort geding vond vandaag plaats in Den Haag. "Als je een foto maakt met daarop het ingevulde stembiljet, kun je later laten zien welke stem je hebt uitgebracht", klonk het bij het PBB tijdens de zitting volgens NOS. "Dan kunnen mensen vooraf tegen je zeggen: jij moet op die partij een stem uitbrengen en straks met een foto bewijzen dat je dat gedaan hebt."

Volgens de vereniging was het dan ook onaanvaardbaar dat de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk een oproep deed om stemfies te nemen en te delen. Zij vragen dat hij zijn woorden terugneemt.

"Helemaal niet nodig", vindt de landsadvocaat. Volgens hem was het niet Plasterk maar het RTL-programma Editie NL die de oproep lanceerde. Ook de argumenten van de vereniging werden door de advocaat weerlegd. "Het standpunt van de overheid is dat de kieswet het maken van stemfies niet verbiedt", klonk het. "Het maken of verspreiden van een stemfie is de keuze van de kiezer. Hij mag dat doen, hij hoeft dat niet."

Bij de komende Europese verkiezingen komt er volgens de landsadvocaat in alle stemlokalen een poster met daarop de mededeling "U hoeft niet aan iemand bekend te maken op wie u heeft gestemd, dus ook niet door middel van een foto".

Op 9 mei wordt er een uitspraak verwacht in de zaak.

lees ook