Turkse politie drijft 1 meibetogers in Istanbul uiteen

In de Turkse stad Istanbul heeft de politie het waterkanon ingezet en traangas gebruikt om 1 meibetogers uit elkaar te drijven. Enkele honderden demonstranten hadden het betogingsverbod naast zich neergelegd en probeerden om op het Taksimplein te verzamelen. Volgens de Turkse overheid handelt ze uit veiligheidsoverwegingen.
archieffoto

De manifestanten probeerden de blokkades in de wijk Besiktas te doorbreken om op het nabijgelegen Taksimplein te geraken. Als reactie daarop legde de overheid in bepaalde delen van de stad het openbaar vervoer stil.

Volgens Turkse media zijn tot 40.000 agenten gemobiliseerd om de toegang tot het plein en de straten er rond, in het Europese deel van de stad, af te sluiten. Het Taksimplein dat traditioneel het toneel voor vakbondsbetogingen is, staat ook symbool voor het verzet tegen het conservatieve regeringsbeleid. Afgelopen zomer vonden er wekenlang protesten plaats.

Een andere organisatie, de Confederatie voor Arbeid, kreeg van de autoriteiten wel de toelating om op het Taksimplein hulde te brengen aan de 34 personen die op 1 mei 1977 omkwamen tijdens een 1 mei-betoging. Onbekende manifestanten begonnen toen in de lucht te schieten, waarop paniek ontstond. De vakbond houdt intussen een bijeenkomst op het Kadikoyplein, in het Aziatische deel van Istanbul.

Premier Recep Tayyip Erdogan waarschuwde de manifestanten vorige week dat ze niet moesten hopen om tot op het Taksimplein te geraken. Maar linkse militanten en vakbonden zijn vastberaden dat verbod aan hun laars te lappen. De gouverneur van Istanbul, Huseyin Avni Mutlu, verdedigde het verbod door gewag te maken van dreigementen door "illegale terroristische groeperingen". Vorig jaar vonden op 1 mei hevige gevechten plaats tussen de politie en manifestanten, na een gelijkaardig verbod.