58 arrestaties in seksafpersingsschandaal Filipijnen

Op de Filipijnen zijn 58 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een seksafpersingsschandaal. De verdachten zouden buitenlanders die op sekssites actief waren, hebben afgeperst. Per slachtoffer maakten ze 500 tot 2.000 dollar buit. De slachtoffers bevonden zich in Australië, Singapore, Hongkong, de VS en het Verenigd Koninkrijk.

De verdachten werden opgepakt tijdens verscheidene, gelijktijdige razzia's in de hoofdstad Manila. 250 computers en laptops zijn in beslag genomen.

De leden van de criminele bendes hadden het gemunt op buitenlanders die zich op websites overgaven aan seksuele activiteiten. Ze contacteerden hen op diverse internetplatformen, raakten bevriend met hen en nodigden hen uit tot seksuele handelingen. Daarna dreigden ze ermee om de seksvideo's te uploaden op sociale media, zodat hun vrienden en familie ze zouden zien. Per slachtoffer maakte de bende zo 500 tot 2.000 dollar buit.

De bendes waren goed georganiseerd. Volgens de Filipijnse politie waren sommige bendes zeer goed georganiseerd en opereerden ze zelfs vanuit call centers. De criminelen maakten slachtoffers in Australië, Singapore, Hongkong, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De afpersing heeft in Groot-Brittannië mogelijk geleid tot de dood van een 17-jarige jongen.