5 zeldzame aapjes gestolen uit Engelse zoo

In de Blackpool Zoo in Lancashire, Engeland, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 5 zeldzame tamarin-aapjes gestolen. De aapjes verkeren in groot gevaar als ze niet de juiste zorg toegediend krijgen. Bovendien is de soort reeds met uitsterven bedreigd. In het wild zouden er nog maar zo’n 6.000 tamarin-aapjes rondlopen. Waarschijnlijk worden de aapjes duur verkocht op de zwarte markt.

De Britse politie vermoedt dat de inbraak nauwkeurig gepland was. De dieven sneden een gat in de omheining van de dierentuin en wisten de sloten van de apenkooien te verwijderen. Ze namen vervolgens twee vrouwelijke, twee mannelijke en een baby-tamarin mee.

De politie heeft alvast alle luchthavens en havens ingelicht voor het geval de dieven de aapjes buiten Engeland willen smokkelen. Ook het National Wildlife Crime Unit werd ingezet. De aapjes zouden namelijk duizenden euro’s waard zijn op de zwarte markt. Zo zijn aapjes in de Verenigde Staten erg populair als huisdier, ook al wordt het in enkele staten verboden. "Apen zijn geen goede huisdieren, ze leven graag in een groot gebied en in grote groepen. Bovendien kunnen ze niet goed om met stress", zegt Charlotte Pennie, hoofd van de apenafdeling, aan de Daily Mail.

De tamarin-aapjes hebben bovendien speciale zorg nodig en de verzorgers zijn dan ook erg bezorgd over de gezondheid van de apen. Het meest vrezen ze voor de 3 maanden oude baby, die het niet zou overleven als hij gescheiden wordt van zijn moeder.