9 - "Nooit meer verliezen met blad-steen-schaar"

Een op de drie kansen heb je dat je een duel van blad-steen-schaar wint. Of laat dat vooral de theorie zijn. Onderzoekers van de Zhejiang Universiteit (China) onderzochten de menselijke psychologie die bij het spelletje komt kijken. Zij kwamen met een theorie waarmee je (bijna) altijd kan winnen.

"Mensen kiezen niet toevallig", dat was het vertrekpunt van de onderzoekers van de Chinese universiteit. Winnaars blijven vaak bij hun winnende keuze en als ze verliezen, veranderen ze volgens een cyclisch proces. Als je daarop gaat anticiperen, zou je de winnende formule hebben voor spelletjes zoals blad-steen-schaar.

Tot die resultaten kwamen de onderzoekers na een groot blad-steen-schaartoernooi op de campus van de Zhejiang Universiteit. 360 deelnemers werden opgeroepen en verdeeld in groepjes van zes. Elke deelnemer moest vervolgens 300 rondjes blad-steen-schaar spelen tegen de vijf andere deelnemers van zijn of haar groep. Als stimulans werden de winnaars ook echt betaald per overwinning. 

Na afloop van het toernooi, bleek dat zowel "blad", "steen" als "schaar" ongeveer 1 op de 3 keer gekozen werd. Wanneer men de keuzes van de deelnemers echter verder ging analyseren, bleek dat de speler vaker bij een winnend "blad", "steen" of "schaar"-gebaar bleef. Wanneer men een ronde verloor, veranderde men zijn keuze. Bovendien veranderde men het handgebaar in de volgorde van de naam van het spel "blad-steen-schaar". Als men met "blad" verloor, koos men eerder voor "steen", als men met "steen" verloor, koos men dus eerder voor "schaar".

Om het spel slim te spelen, kiest de speler dus best willekeurig zijn of haar handgebaar. Enkel zo blijft men onvoorspelbaar en kan de tegenstander niet anticiperen. Deze strategie, waarbij alle drie de acties dus in elke ronde met gelijke waarschijnlijkheid kunnen gekozen worden, staat bekend als het "Nash-evenwicht".

"Ook al blijft blad-steen-schaar een simpel spelletje, het kan toch veel onthullen over het competitieve gedrag van de mens", aldus de onderzoekers.

Meest gelezen