"CD&V moet open kaart spelen over Europese koers"

"Het wordt tijd dat in Vlaanderen de CD&V, die lid is van de EVP, open kaart speelt over de koers die ze in Europa wil varen." Dat schrijft Europees lijsttrekker voor SP.A Kathleen Van Brempt in een opiniestuk in De Morgen. Ze hekelt dat Marianne Thyssen (CD&V) en anderen binnen de EVP de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi pas ná de verkiezingen uit hun fractie willen zetten.

Berlusconi ligt onder vuur na zijn recente beledigende uitspraken over het Duitse naziverleden. Marianne Thyssen, de Europese lijsttrekker van CD&V, zei woensdag dat de Italiaanse ex-premier volgens haar niet langer thuishoort in de Europese Volkspartij (EVP). Thyssen wil hem wel pas na de verkiezingen uit de EVP zetten en benadrukt ook dat er geen probleem is met de overige parlementsleden van Forza Italia, de partij van Berlusconi.

Van Brempt vindt dat opportunistisch. "Thyssen, Juncker en inmiddels ook de Duitse CDU, willen Berlusconi defenestreren. Maar pas na de verkiezingen. Qua beginselvastheid kan dat tellen. Eerst de stemmen van Berlusconi's Forza Italia binnen halen - de partij die overigens haar verkiezingscampagne voert met de slogan 'Più Italia, meno Germania' (Meer Italië, minder Duitsland) - om de grootste groep in het Europees parlement te kunnen blijven", schrijft ze in het opiniestuk.

"De Europese volkspartij is lang niet de sociale partij zoals ze hier in Vlaanderen aan de kiezer wordt voorgesteld. Het wordt tijd dat in Vlaanderen de CD&V, die lid is van de EVP, open kaart speelt over de koers die ze in Europa wil varen. Als dat een echte sociale koers wil zijn, kan dat onmogelijk met een overwegend rechtse EVP, waarin figuren als Berlusconi en Orban (de controversiële rechtse minister-president van Hongarije, red.) zich schuil kunnen houden."

De SP.A-politica reikt de hand aan haar collega van CD&V. "Ik nodig Marianne Thyssen dan ook graag uit om deel uit te maken van een Europese sociale coalitie die Europa van koers kan laten veranderen. Ook de arbeidersbeweging binnen de CD&V heeft daarin een belangrijke rol te spelen."

lees ook