"Een collectief falen van internationale gemeenschap"

Volgens John Ging, het hoofd van de humanitaire organisatie van de Verenigde Naties, heeft de internationale gemeenschap gefaald in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij is op bezoek in het land, waar de voorbije maanden duizenden doden zijn gevallen bij religieus geweld.

"Het is een collectief falen van de internationale gemeenschap omdat we niet in staat zijn de veiligheid van de bevolking te garanderen, zodat ze zich genoodzaakt zien te vluchten", zei Ging bij een bezoek aan het stadje Boda, waar zo'n 4.000 moslims vragen om te worden geëvacueerd.

Na het vertrek van de voormalige Seleka-rebellen en hun president Michel Djotodia heerst chaos en geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De bevolking leeft voortdurend in angst en wanhoop. Nu de islamitische Seleka-strijders hun macht zijn kwijtgespeeld, proberen de christelijke anti-Balaka-milities hun macht uit te breiden.

Dat heeft geleid tot wat sommigen een etnische zuivering noemen. "De realiteit is dat duizenden mensen op de meest brutale manier om het leven zijn gebracht", zegt Ging. "Honderdduizenden anderen zijn op de vlucht geslagen. In feite vindt er een etnische zuivering plaats." Volgens de VN zijn naar schatting 600.000 mensen op de vlucht in het land zelf. Minstens 330.000 anderen zijn naar buurlanden gevlucht.

De Verenigde Naties hebben beslist om een vredesmacht van 12.000 manschappen te sturen, ter versterking van de Franse en Afrikaanse vredestroepen die nu al ter plaatse zijn. Maar de ontplooiing van die vredesmacht verloopt traag. "Het probleem blijft dat het te weinig en te laat is", zegt Ging.