"Groen verdeelt links niet"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien is het er niet mee eens dat zijn partij de stem van de linkse kiezers in Vlaanderen verzwakt. Dat zei hij in "Terzake". Volgens hem heeft Groen zelf een sterk sociaal programma.

Op de 1 mei-vieringen gisteren was in min of meer bedekte  termen een oproep te horen aan de linkse kiezer om niet voor Groen of PVDA te stemmen maar op de SP.A. Alleen als de socialisten groot genoeg zijn, kunnen zij er voor zorgen dat de sociale zekerheid niet afgebroken wordt, is dan de redenering.

Van Besien was naar eigen zeggen stomverbaasd door dit advies. Hij vindt dat een partij moet uitgaan van zijn eigen sterkte en dat is wat Groen doet om kiezers te overtuigen met de voorstellen die je hebt. "Op die manier moet een kiesstrijd gevoerd worden", stelt Van Besien.

"De stelling dat Groen links verdeelt is een kromme redenering", zegt Van Besien. "Op dezelfde manier kan je zeggen dat de N-VA rechts verdeelt". Wij hebben een sterk programma met een sociaal en een milieuluik waarmee wij de kiezers willen overtuigen en daarna willen wij een rol spelen bij de regeringsvorming."

"Een stem op Groen is helemaal geen verloren stem", zegt Van Besien. "Wij hebben een heel ambitieus sociaal programma en we hebben daar partners voor nodig. Ik hoop dat de SP.A een goede partner kan zijn om die dingen die voor ons belangrijk zijn mee in die regeringen te brengen".  De socialisten zijn zeer verdedigend, zij willen proberen te behouden wat er is. "Wij zijn een pak ambitieuzer, wij zeggen dat we een pak beter moeten kunnen doen dan wat er nu gebeurt."

Van Besien is het ook niet eens met de stelling dat "de Vlaamse grondstroom" rechts is.  "We zitten wel in een context van onzekerheid en dat brengt angst met zich mee, maar dan is het aan de politiek om aan te geven hoe daarmee om te gaan en concrete perspectieven aan te bieden".

lees ook