"Konden dat laten passeren, want minder voelbaar in Wallonië"

De MR heeft "pestbelastingen" als de verhoogde roerende voorheffing op de liquidatiebonus mee goedgekeurd omdat ze minder voelbaar zijn in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. Dat zegt MR-boegbeeld Didier Reynders in De Standaard.

De Standaard en Le Soir brengen vandaag een dubbelinterview met Reynders en Karel Van Eetvelt (kleine foto), de topman van de middenstandsorganisatie Unizo. Die laatste is helemaal niet tevreden met de belastingmaatregelen van de regering-Di Rupo. Hij doelt onder meer op de verhoogde roerende voorheffing op de liquidatiebonus, de verhoging van de voordelen van alle aard en de hogere belastingen op bedrijfswagens.

Reynders heeft begrip. "De belastingen die Karel aanhaalt, waren de zoenoffers die de linkse partijen nodig hadden om een aantal belangrijke sociaal-economische hervormingen te kunnen slikken. Ik denk aan de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of de inperking van de wachtuitkeringen. Dat waren zaken die heel moeilijk verteerbaar waren voor de PS en een deel van CDH. En dus moesten ook de zelfstandigen en bedrijfsleiders gepakt worden. Ik betreur dat."

Waarom heeft hij dan de maatregelen mee goedgekeurd. "Wij waren met de MR geen fan van die beslissingen, maar we konden ze wel laten passeren. Waarom? Omdat ze minder voelbaar zijn in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. Dat is nu eenmaal de realiteit. De "pestbelasting" is niet toevallig een Vlaamse uitdrukking. Er zijn meer bedrijfswagens in de provincie Antwerpen dan in heel Wallonië. En over de hogere belasting op de liquidatiebonus heb ik aan Franstalige kant nog geen enkele vraag gekregen."

De voornaamste verantwoordelijken voor de "pestbelastingen" zijn volgens Reynders de ministers van Financiën Steven Vanackere en Koen Geens (beiden CD&V). "Ik stond in Vlaanderen geboekstaafd als de slechtste minister van Financiën ooit", stelt hij. "Ik ga ervan uit dat ik nu de op twee na slechtste ben."

Reynders en Van Eetvelt vinden elkaar in de dringende vraag om  de loonlasten te verlagen voor de bedrijven. De meest eenvoudige manier om dat te doen zonder de begroting onder druk te zetten, is een indexblokkering, zegt de topman van Unizo. Reynders zegt niet meteen neen, maar volgens hem zullen directe lastenverlagingen veel meer effect hebben.

Reynders haalt ook uit naar de N-VA en de PS. Die partijen maken van deze verkiezingen "een karikatuur", zegt hij. "Alsof we straks gaan kiezen voor het communisme of voor het pure neoliberalisme." Hij herhaalt ten slotte dat de MR niet wil regeren met de partij van Bart De Wever. "Ik geloof niet in het programma van de N-VA. Ik heb ze gekend in een kartel met CD&V. Dat was met een heel andere partij, met een visie die veel dichter aanleunde bij het ACW."

lees ook