"Michelangelo's David staat op instorten door zwakke enkel"

Een van de meest beroemde kunstwerken van Italië en van de hele westerse wereld staat op instorten. Nieuwe testen wijzen uit dat de marmeren David van Michelangelo barsten vertoont in de enkel.

Italiaanse wetenschappers van de Universiteit van Firenze vrezen dat het marmeren standbeeld zal omvallen, doordat de linkerenkel barstjes vertoont. De onderzoekers zien twee oorzaken: het standbeeld stond lange tijd slecht opgesteld en het heeft een te groot gewicht van 5,5 ton.

De vibraties van de miljoenen bezoekers in de Galleria dell’Accademia zouden daardoor het standbeeld beschadigen. Ook het verkeer in Firenze en eerdere aardbevingen zouden het standbeeld geen goed gedaan hebben. Daarnaast zou Michelangelo ook marmer van mindere kwaliteit gebruikt hebben.

De David stelt het renaissance-ideaal van het mannelijke lichaam voor. Het beeld verwijst naar het verhaal van David en Goliath. Het standbeeld uit de 16e eeuw stond 350 jaar lang op de Piazza della Signoria, alvorens het werd verplaatst naar La Galleria dell'Accademia. Men ijvert al jaren voor een overplaatsing van de David naar een speciaal, aardbeving-bestendig museum.