"Oude telefooncellen New York binnenkort wifi-hotspots"

Als het van de burgemeester van New York afhangt, worden alle oude telefooncellen binnenkort vervangen door wifi-hotspots. Een groot draadloos netwerk zou de vijf stadsdelen moeten overkoepelen. Tot 2026 zou het project jaarlijks zo’n 12,6 miljoen euro opleveren voor de stad.

"Jarenlang vroegen we ons af wat we moesten doen met de oude telefooncellen, nu hebben we het antwoord", aldus burgemeester Bill De Blasio in een persbericht. De telefooncellen zouden namelijk een tweede leven krijgen als wifi-hotspots en dat in alle vijf stadsdelen.  Concreet zou dit betekenen dat er zo'n 7.000 extra wifi-hotspots in de stad bij komen. Het stadsbestuur wil zo zijn positie als meest innoverende stad van de VS bevestigen. In de telefooncellen zouden wel nog noodoproepen zijn toegestaan en je zou er ook je smartphone kunnen opladen.

Niet alle telefooncellen in het straatbeeld van New York hebben nog effectief een telefoon die in werking is. Vandaag functioneren de telefooncellen vooral als reclameborden. De New York Times schrijft dat 84 procent van de telefooncellen in handen is van drie grote firma’s uit de reclamewereld: Van Wagner Kiosk Advertising, Titan Outdoor Communications en Telebeam Telecommunications Corporations. De contracten met die firma’s verlopen dit jaar, wat erg gunstig is voor het uitvoeren van De Blasio’s plan. De volgende contracten kunnen dan gebruikt worden om de installatie van de nieuwe wifi-hotspots te bekostigen. Voor de inwoners van New York zouden er dus geen extra belastingen bij komen, luidt de persmededeling.

De stad zou de hervormingen in vier jaar tijd willen realiseren. Men schat bovendien dat de wifi-hotspots, tot 2026, jaarlijks zo'n 12,6 miljoen euro zouden opbrengen.