"Terwijl ze huilend haar mama knuffelde"

Vorige week raakten de Amerikanen in de ban van een "babybeer-mysterie". Nauwelijks twee kilogram, hooguit tien weken oud en nog zonder tanden werd ze door een vreemde achtergelaten op de drempel van een berenasiel in Homewood, VS. Hoe was ze daar geraakt, en waarom? Nationale nieuwsmedia berichtten uitgebreid over het beer-weesje, samen met vertederende foto’s en beelden. Enkele dagen geleden liet de man, die de beer gevonden had, van zich horen.

"Een beetje lusteloos, ietwat uitgedroogd, maar nog in goede fysieke doen", liet Cheryl Millham van het plaatselijke dierenasiel de media weten, nadat ze op de drempel gevonden was.

Uiteindelijk bleek dat een man het beertje, genaamd "Tahoe", gevonden had, bijna 650 km verwijderd van het berenasiel, "terwijl ze huilend haar overleden moeder knuffelde".

De man wenste anoniem te blijven, omdat hij een klacht van de politie vreesde voor “de ontvoering van een wild dier uit zijn natuurlijke omgeving”. Hij had vooraf de plaatselijke overheidsinstanties immers gebeld, maar daar had men hem aangeraden het dier met rust te laten.

Maar dat hij de waarheid vertelde, daarover was men het bij het dierenasiel eens: "Hij kon perfect antwoorden op de vraag waar hij het dier achtergelaten had en welke kleur het dekentje had waarin hij haar gewikkeld had."

Voor het asiel is het belangrijk te weten waar de beer geboren werd, omdat die op een later tijdstip daar ook opnieuw geplaatst kan worden. "Daarom zullen we haar ook niet knuffelen. Er mag op geen enkele manier een gevoel van geborgenheid bij mensen ontstaan", aldus Millham nog.

lees ook