"Top gear"-presentator excuseert zich voor racistische taal

Jeremy Clarkson, een van de presentatoren van het BBC-programma "Top gear", heeft in een videoboodschap zijn excuses aangeboden. Dat doet hij nadat de krant The Mirror hem beschuldigd had van het gebruik van racistische taal.

De Britse tabloidkrant bracht gisteren een nooit eerder uitgezonden fragment van het autoprogramma naar buiten. De krant beschuldigde de presentator van racistisch taalgebruik. Zo is in het filmpje te horen hoe hij begint aan het racistische rijmpje "Eeny, meeny, miny, moe, catch a nigger by his toe".

"Normaal reageer ik niet op aantijgingen van kranten, maar ik heb het gevoel dat ik nu een uitzondering moet maken", reageert Clarkson in een videoboodschap. Hij ontkent dat hij het woord "nigger" in de mond nam. Volgens hem is die bewuste opname drie keer overgedaan omdat hij bij de eerste twee opnames net mompelde toen het bewuste woord volgens de krant gevallen zou zijn. "Ik haat dat woord", klinkt het.

Clarkson heeft er naar eigen zeggen ook alles aan gedaan om de eerste twee takes niet op het scherm te laten komen, net omdat het niet duidelijk was dat hij iets anders zei. "Ik wil mij excuseren omdat mijn pogingen niet voldoende zijn gebleken."

De presentator kwam eerder al in opspraak voor vermeend racistisch taalgebruik over mensen uit Mexico en Azië.