Aanhouding Gerry Adams met 48 uur verlengd

De Noord-Ierse politie heeft van een rechter de toestemming gekregen om de voorlopige hechtenis van Sinn Fein-voorzitter Gerry Adams met 48 uur te verlengen.

De 65-jarige Adams wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord, 42 jaar geleden, op Jean McConville. De moeder van tien kinderen werd in 1972 door het IRA ontvoerd en gedood omdat ze ervan verdacht werd een Britse spion te zijn.

Adams ontkent alle betrokkenheid bij die zaak en heeft zich woensdag vrijwillig bij de politie gemeld voor verhoor. Normaal gezien moest Adams vandaag ofwel formeel in beschuldiging worden gesteld, ofwel vrijgelaten. Maar een rechter heeft die deadline nu met twee dagen verlengd.

Adams was een sleutelfiguur bij het tot stand komen van de akkoorden die een einde hebben gemaakt aan de burgeroorlog in Noord-Ierland. Sinn Fein heeft er al mee gedreigd dat ze haar steun voor de Noord-Ierse politie en gerecht in vraag zou kunnen stellen indien Adams vervolgd zou worden.  De leden van Sinn Fein zien in de hele zaak een complot.