Aanslag in India eist zeker 22 mensenlevens

Bij verscheidene aanvallen op moslimdorpen in het noordoosten van India zijn de afgelopen dagen zeker 22 mensen omgekomen. De aanslag is het werk van leden van de Bodo-stam. Zij ijveren voor een onafhankelijk Bodoland.

Een eerste aanval gebeurde  toen een groep gewapende mannen het vuur opende op dorpsbewoners die op een binnenplaats verzameld waren. Daarbij werden 4 mensen gedood. Later gebeurde elders in de streek een tweede aanval door 20 gewapende rebellen die enkele huizen binnendrongen en 7 mensen doodschoten. De slachtoffers zijn voornamelijk moslimvrouwen en kinderen.

De aanvallen zijn het werk van de Bodo-stam die deel uitmaakt van het Nationaal Democratisch Front van Bodoland, zegt de plaatselijke politie-inspecteur. Zij ijveren voor een onafhankelijk Bodoland. Er zijn in de streek al langer spanningen tussen hen en de moslims. De Bodo-stam verwijt de moslims ervan illegaal het land binnen te komen via Bangladesh en het land van hun voorvaderen te bezetten in de regio Assam. In 2012 kostte een opflakkering van dat geweld het leven aan 100 mensen.

Het geweld komt er in een periode van hoge waakzaamheid naar aanleiding van de verkiezingen in India.