Akkoord over terugtrekking rebellen uit Homs

In Syrië hebben de regering en de rebellen een akkoord bereikt over een bestand in Homs en over de terugtrekking van de rebellen uit die stad. Dat bevestigen zowel de Syrische staatsmedia als het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep met zetel in Londen.

Het staakt-het-vuren is vanmiddag ingegaan. "De gewapende rebellen zullen de Oude Stad verlaten in noordelijke richting en het leger zal de controle over de Oude Stad van hen overnemen", deelt de gouverneur van Homs mee. De rebellen trekken zich met andere woorden terug uit de stad, naar een zone ten noorden van de stad die ze wel nog stevig in handen hebben.

Het bestand duurt 48 uur. Als het wordt gerespecteerd, kunnen de Verenigde Naties hulp leveren aan de inwoners van de Oude Stad.

Homs werd beschouwd als een van de bolwerken van de Syrische rebellen en wordt nu al zo'n twee jaar belegerd door het leger van president Bashar al-Assad. In de stad bevinden zich een 1.200 zwaarbewapende rebellen.

Het akkoord geldt als een overwinning voor Assad. Drie jaar geleden was de stad een van de eerste haarden van verzet tegen het bewind van de Syrische president. Het leger probeerde de stad al maandenlang in te nemen. Duizenden burgers zaten gevangen in de stad, tussen de strijdende partijen in.

Intussen heeft Ajman al-Zawahiri, de leider van de terreurbeweging Al Qaeda, de verschillende rebellengroeperingen in Syrië opgeroepen om niet langer tegen elkaar te vechten. De rebellen van Al Nusra, die banden hebben met Al Qaeda, hebben overigens het akkoord over Homs niet ondertekend

Al meer dan drie jaar oorlog

De burgeroorlog in Syrië begon meer dan drie jaar geleden. Aanvankelijk ging het om een protestbeweging tegen de wrede aanpak van opposanten door de ordediensten, maar omdat die hun aanpak alsmaar verhardden, groeide die protestbeweging uit tot een gewapende opstand tegen het regime zelf.

In die gewelddadige chaos menden zich later ook fundamentalistische rebellengroeperingen en radicale buitenlandse strijders, waardoor de opstand is verworden tot een burgeroorlog. De laatste maanden lijkt president Assad garen te kunnen spinnen bij de tweedracht in de rangen van de rebellen.

Het geweld heeft al minstens 150.000 mensenlevens geëist. De humanitaire crisis is nauwelijks te overzien. Zo'n 9,3 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig, 6,5 miljoen mensen zijn op de vlucht en 3,5 miljoen mensen zitten vast in belegerde steden die erg moeilijk bereikbaar zijn voor hulp.