Amerikaanse ruimtevaartbedrijven Orbital en ATK gaan fuseren

De Amerikaanse ruimtevaartbedrijven Orbital Sciences en ATK gaan een fusie onder gelijken aan, zo heeft MSNBC gemeld.
(NASA/Bill Ingalls)2014

Orbital Sciences vervaardigt kleine en middelgrote satellieten, alsmede raketten zoals de Pegasus en de Antares. Een Antares slingert ook de Cygnus-capsule van Orbital naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

ATK vervaardigde de opduwraketten van de ondertussen op stal gezette Amerikaanse spaceshuttle. Onlangs kondigde het bedrijf aan een contract van 178 miljoen dollar te hebben verworven om hardware te leveren voor de Atlas-5 en Delta-4 draagraket van lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA). Ook werkt ATK aan de opduwraketten voor de zware daagraket die de NASA wil en die in 2017 een eerste testvlucht moet maken, aldus MSNBC.

Beide bedrijven werkten reeds aan een door een vliegtuig te lanceren raket voor Stratolaunch.

De nieuwe entiteit Orbital ATK zal zijn zetel hebben in het huidige hoofdkwartier van Orbital in Dulles (Virginia). Samen genereerden beide bedrijven in 2013 4,5 miljard dollar aan inkomsten, en geven ze werk aan 13.000 mensen.

De aandeelhouders van ATK verwerven 53,8 procent van de nieuwe entiteit, de rest is voor de aandeelhouders van Orbital.

De aandeelhouders en de toezichtsorganen moeten nog hun fiat geven.