AstraZeneca verwerpt hoger bod Pfizer

De Brits-Zweedse geneesmiddelenproducent AstraZeneca heeft het overnamebod van zijn Amerikaanse sectorgenoot Pfizer verworpen. Pfizer was bereid om 50 Britse pond per aandeel (omgerekend zo'n 61 euro) te bieden in de plaats van 46,61 pond (57 euro) eerder. Maar volgens AstraZeneca is ook het nieuwe bod "ruim onvoldoende".

AstraZeneca reageert zo nauwelijks enkele uren nadat het vernieuwde bod van omgerekend zo'n 76,5 miljard euro werd bekendgemaakt. Volgens de raad van bestuur onderwaardeert het bod de waarde van het bedrijf. AstraZeneca verwierp in januari ook een bod van Pfizer.

Pfizer had, om de Britse regering mild te stemmen, een brief geschreven aan premier David Cameron. Daarin verzekerde het dat  de overname niet gepaard zou gaan met banenverlies in het Verenigd Koninkrijk. Pfizer beloofde ook om een onderzoeksafdeling in Cambridge, in het oosten van Engeland, te bouwen en beloofde plechtig om zijn Europees hoofdkwartier in het land te vestigen en zodoende in Groot-Brittannië belastingen te betalen.

"Als de deal doorgaat, dan zal twintig percent van het gezamenlijke onderzoekspersoneel in Groot-Brittannië werken", zo verzekert Pfizer. "We willen de regering verzekeren van onze langdurig engagement in het VK", luidt het nog.

Voorlopig komt er van die plannen niets in huis. Nadat AstraZeneca in eerste instantie alle commentaar weigerde, heeft het nu ook het nieuwe bod afgewezen. AstraZeneca heeft een marktwaarde van circa 51,5 miljard pond, ruim 62 miljard euro. Een eventuele overname zou meteen ook de grootste ooit zijn in de farmaceutische wereld.