Belgie telt 11.132.000 inwoners

Op 1 januari van dit jaar waren we met 11.132.000 mensen in ons land. Dat zijn er 50.000 meer dan vorig jaar, blijkt uit de cijfers van het Rijksregister. Hoewel we dus met meer zijn, is de bevolkingsgroei al voor het derde jaar op rij aan het dalen.

"Er was enkele jaren lang een groei, onder meer door de uitbreiding van de EU in 2004, toen we van 15 naar 25 lidstaten gingen", zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). "Daarna kwam er een tweede groeimoment in 2007, toen er een verdere uitbreiding was naar 27 lidstaten. En er was een derde groei na de crisis van 2008, toen jongeren uit Zuid-Europa de crisis in hun land ontvluchtten."

De laatste drie jaar, echter, is er een daling in de bevolkingsgroei. Het aantal geboortes en sterftes in ons land heeft amper invloed op het bevolkingscijfer, want die blijven al jaren ongeveer constant.