Bob Savenberg en Roos Van Acker in Belgische Eurosongjury

De European Broadcasting Union (EBU) heeft voor het eerst voor de grote finale de namen van de nationale vakjury's bekendgemaakt. Voor elk deelnemend land geven vijf mensen punten aan alle deelnemers. Bob Savenberg is de juryvoorzitter voor ons land. Ook ex-deelneemster Airis en radiopresentatrice Roos Van Acker delen mee de Belgische punten uit.
BELGA/DIRKX

Het is de eerste keer dan de organisatie van het Songfestival voor de aanvang van de liedjeswedstrijd openlijk de namen van de nationale vakjury's communiceert. Ze geven elk deelnemend lied een score voor zang, uitvoering, tekst en de totale act.

Voor ons land is Bob Savenberg juryvoorzitter. Hij nam zelf in 1991 nog deel aan de liedjeswedstrijd als drummer bij Clouseau. Ook ex-deelneemster Airis, die in 2012 nog de Belgische eer verdedigde als Iris, is van de partij. De andere leden van de Belgische vakjury zijn radiopresentatrice Roos Van Acker en liedjesschrijvers en producers Yannic Fonderie en Wouter Vander Veken.

Om deel te mogen uitmaken van een nationale jury, zijn er enkele voorwaarden. Je mag de voorbije twee jaar niet deelgenomen hebben aan de muziekwedstrijd, je moet in de muziekbusiness aan de slag zijn en je mag geen banden hebben met de huidige act van je land.

De stem van de nationale jury telt voor de helft van de punten van dat land mee. De andere helft wordt bepaald door televoting.