Brand in Odessa eist tientallen doden

Bij een brand in het vakbondsgebouw in Odessa zijn minstens 31 doden gevallen. Het zou gaan om pro-Russische activisten. Ook in de buurt van de stad Slavjansk werd er gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Twee legerhelikopters zijn neergeschoten.

In de Oekraïense havenstad Odessa zijn minstens 31 doden en 50 gewonden gevallen bij een brand in het vakbondsgebouw. Sommige bronnen spreken zelfs van 38 doden. Enkelen zouden door verstikking zijn omgekomen, anderen nadat ze in paniek uit het raam waren gesprongen. De brand is vermoedelijk aangestoken. Eerder vandaag waren in Odessa al 4 doden gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen separatisten en nationalisten.

Onrust in Slavjansk

Al sinds vanochtend wordt melding gemaakt van gevechten en explosies nabij Slavjansk in het oosten van Oekraïne. De pro-Russische rebellen zeggen dat ze twee legerhelikopters hebben neergehaald en de regering in Kiev heeft dat intussen bevestigd.

Volgens de Oekraïense regering zijn de twee helikopters neergeschoten met luchtdoelraketten. De twee piloten zouden gedood zijn en er zouden ook gewonden zijn gevallen. Ook bij de separatisten zou een dode gevallen zijn.

Het neerschieten toont volgens de regering aan dat er "buitenlandse huurlingen" actief zijn bij de separatisten. De helikopters van Russische makelij zijn van het type MI-24 met de bijnaam "vliegende tank" (links) en zijn zwaar gepantserd. Ze zijn dan ook bijna niet neer te halen met gewone vuurwapens, maar enkel met raketten.

AP2009

Kiev zegt ook dat het leger oprukt naar Slavjansk en negen wegversperringen heeft ingenomen. Een dorp in de buurt zou ook in handen van het leger zijn gevallen. Kiev waarschuwt de bewoners van Slavjansk en Kramatorsk om binnen te blijven.

Slavjansk is al twee weken in handen van pro-Russische milities. Die houden er ook zeven buitenlandse waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gegijzeld.

Tot nu toe had de regering in Kiev zich onthouden van grootscheeps militair ingrijpen. De meeste van die opstandige steden liggen in het steenkool- en staalbekken van Donbass, waar de meeste mensen Russisch spreken, al staat niet iedereen achter de aanhechting bij Rusland.

Ooggetuigen melden dat pro-Russische activisten extra barricades oprichten in de buurt van Slavjansk. In Donetsk zouden ze een groot rangeerstation in handen hebben, waardoor het treinverkeer in de regio is stilgevallen.

Oekraïne voert de dienstplicht in

Net vandaag heeft de regering in Kiev bekendgemaakt dat de militaire dienstplicht opnieuw wordt ingevoerd. Die was pas vorig jaar afgeschaft, maar vanaf nu moeten alle mannen tussen 18 en 25 onder de wapens om de crisis in het oosten te bezweren.

Meteen na de val van ex-president Viktor Janoekovitsj eerder dit jaar, had de nieuwe regering naast het leger al een nieuwe "Nationale Wacht" opgericht met vrijwilligers. Die bestaan veelal uit mensen die maandenlang betoogd hebben tegen het regime van Janoekovitsj.

Die maatregelen komen tegen de achtergrond van de bezetting van overheidsgebouwen door pro-Russische betogers in het oosten van het land en de annexatie van de Krim door Rusland. Velen vrezen ook voor een Russische invasie in Oekraïne.

Nog vandaag is in Oekraïne de gasprijs met 40 procent verhoogd. Dat was een voorwaarde voor een hulpplan van 17 miljard dollar dat het Internationaal Muntfonds (IMF) heeft toegekend aan Oekraïne. Tot nu toe werd de gasprijs voor de klanten gesubsidieerd door de overheid.