Docville Leuven viert feest

Tien jaar geleden besloten enkele leden van de alternatieve Leuvense bioscoop Cinema ZED dat het tijd werd om een heus documentairefestival te beginnen. Vandaag is Docville een toonaangevend evenement. Dat verdient een feestje.

Als de mensen achter Cinema ZED ooit het idee opvatten om een festival met enkel documentairefilms te organiseren, dan komt het omdat ze merkten dat het formaat steeds populairder werd. Daar is het voorbije decennium zeker geen verandering in gekomen. Integendeel, er worden meer documentaires dan ooit gedraaid en het niveau blijft maar stijgen, zowel nationaal als internationaal. Die evolutie weerspiegelt zich ook in het aanbod van de 10e jaargang, die een enorme variatie laat zien.

Deze jubileumeditie omvat meer dan 100 korte en lange films uit 26 verschillende landen, en vaak gaat het om wereldpremières. Bij een speciale editie hoort ook een speciaal evenement, en daarvoor zorgen de Docville + sessies, een debattenreeks rond drie actuele thema’s. Als leidraad doorheen het uitgebreide programma krijgt u van elke categorie een representatief voorbeeld.

Festival Favorieten

Zeg maar… de grote kanonnen
Zoals… "The pervert’s guide to ideology"
Als de naam Slavoj Žižek u niets zegt, dan heeft u een gat in uw cultuur. De Sloveense filosoof/socioloog is een van de markantste figuren van het moment, een excentrieke vrijbuiter die vooral bekend staat om zijn volstrekt unieke filmkritieken.

Nationale Selectie

Zeg maar… een competitie met 10 producties van eigen bodem
Zoals… "9999"
Goeie documentaires overschrijden vaak een drempel en treden binnen in een wereld die dringend belicht moet worden. Dat geldt zeker ook voor ‘9999’, een confrontatie met het leven van zwakzinnige misdadigers, die in wezen aan hun lot overgelaten worden.

Internationale Selectie

Zeg maar… een competitie met 10 internationale titels
Zoals… "Is the man who is tall happy?"
De Franse filmmaker Michel Gondry ("Eternal sunshine of the spotless mind", "Be kind rewind") houdt van low-tech filmproductie. Dat toont hij nog maar eens in zijn ontmoeting met (en portret van) de Amerikaanse denker Noam Chomsky, dat hij grotendeels illustreert met zijn eigen kinderlijke tekeningen.

Films in het museum

Zeg maar… kunstfilms in het Museum M
Zoals… "For no good reason"
De Britse cartoonist Ralph Steadman is een van de invloedrijkste kunstenaars van zijn generatie en was een goeie vriend van gonzo-journalist Hunter S. Thompson. In "For no good reason" gunt hij Johnny Depp en meteen ook de kijker een blik in zijn heerlijk chaotische geest.

10 jaar Docville

Zeg maar… hulde aan de voorbije winnaars van de Prijs van de Jury
Zoals… "Last supper"
De Zweedse documentaire "Last supper" heeft zijn titel niet gestolen. Regisseur Mats Bigert en Lars Bergström onderzoeken namelijk de traditie om terdoodveroordeelden op de avond voor hun executie een maaltijd naar wens te gunnen.

Weten & geweten

Zeg maar… 10 films over prangende maatschappelijke kwesties
Zoals… "The ghosts in our machine"
Hoe graag we ook zeggen dat we dierenliefhebbers zijn, als het erop aankomt om onze maag te vullen, is die liefde snel bekoeld. De Canadese filmster Liz Marshall werpt een blik achter de schermen van de verschillende industrieën die gebruik maken van dieren. Fraai is anders.

Jo-Anne McArthur Photography

Focus op Oostenrijk

Zeg maar… een spotlicht op de Oostenrijkse documentairemakers
Zoals… "Darwin’s nightmare"
Een van de bekendste Oostenrijkste documentaires is ook een van de schokkendste. Met een minimum aan uitleg maakt regisseur Hubert Sauper de schandelijke uitbuiting van Afrika duidelijk aan de hand van de evolutie van de visindustrie rond het Victoriameer in Tanzania. Je gelooft je ogen en oren niet.

Films in Het Depot

Zeg maar… Documentaires over muziek
Zoals… "Mistaken for strangers"
Op het eerste gezicht lijkt "Mistaken for strangers" een rockdocumentaire over de Amerikaanse groep The National. Maar eigenlijk is dit het verhaal van twee broers met tegenovergestelde talenten, te weten zanger Matt Berninger en diens jongere broer Tom.

Outside the dox

Zeg maar… ongewone documentaires
Zoals… "Visitors"
Zegt de titel "Koyaanisqatsi" u iets? Begin jaren ’80 scoorde regisseur Godrey Reggio onverwacht een hit met zijn woordenloze sfeerdocumentaire over de milieuproblematiek. Drie decennia later past hij in "Visitors" een gelijkaardige stijl toe op het onderwerp videogamers. En weer zorgt Philip Glass voor de muziek.

10e Internationaal Documentaire Filmfestival, van 2 tot 10 mei in STUK, Museum M, 30CC/Wagehuys, Het Depot en Kinepolis in Leuven. Alle info op www.docville.be.

Meest gelezen